Flash 113 (juli 2016) Brexit en nu Uexit??

Datum: 10-07-2016

Brexit en nu Uexit??

(Visie en mening van Louk Jongen)

HET AFGELOPEN HALF JAAR

De meest enerverende gebeurtenis was dat mijn vader, Hub Jongen overleed.

Hij inspireerde mij enorm en ik ben dankbaar dat ik hem tot zijn 88ste mocht meemaken. Zijn motto” Life is what you make of it” en een van de conclusies: om niet te treuren over dingen die geweest zijn, helpen mij dagelijks, ook bij investerings- beslissingen. Dankzij hem las ik het boek van Ayn Rand: ‘Atlas Shrugged’  en dat heeft heel veel positiefs aan mijn leven bijgedragen. Zijn scherpe blik en steeds maar weer naar de feiten zoeken, waren voor mij zeer waardevol en zal ik trachten voort te zetten.


Het overlijden van mijn vader heeft vooral uitwerking op de familie en zijn vrienden. Toch wil ik u naar aanleiding daarvan nog wat (persoonlijke) gedachten mee geven;

‘Life is what you make of it’, gaat veel verder dan op tijd een glas heffen: u moet zelf voor uw toekomst zorgen, de overheid en de pensioenfondsen doen het niet.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw investeringsbeslissingen, wij willen u daar graag bij helpen, want vertrouwen op ‘geld’ en politieke beloftes vinden wij geen goed idee.

En verder zouden wij ons er makkelijk van af kunnen maken door te verwijzen naar onze Flash 112 van januari dit jaar: https://www.invest.nl/flash-info-112-januari-2016/.

Beslist de moeite waard om nog eens te lezen, want er worden heel wat spijkers op de kop geslagen en verklaard waarom goud en goudmijnen nu echt zullen gaan stijgen.

We weten ook wel dat we dat te vroeg hebben gesteld, maar als het dan eindelijk gebeurt en sommige speculatieve portefeuilles stijgen binnen een half jaar met 100%, geeft dat wel een goed gevoel en geeft aan dat we de juiste richting te pakken hebben.

BREXIT

Dat was wat: voor het slapen gaan stond de Engelse Pond op een zesmaands hoogtepunt, acht uur later, op een zesmaands dieptepunt. Wat een wake-up call voor de EU!

En goud deed precies waar het voor bedoeld is: goud steeg bij de Brexit uitkomst en de toegenomen onzekerheid (aandelen daalden, maar daar zaten we ook al wat short in).

Bedroevend en niet verrassend is dat de Brusselse apparatsjiks op het duidelijke Engelse signaal reageren met nog méér EU-regels en het plan opvatten om nieuwe uittredingen onmogelijk te maken. Hoe duidelijk kan het dedain van Brussel t.o.v. de bevolking zijn? Maar ja wanneer referenda zoals in Nederland (Grondwet en Ukraine), Frankrijk (Grondwet) en nu Engeland niet door komen, dan hoeft u niet veel verbetering te verwachten, integendeel. Het zal wel aan mijn cynische achtergrond liggen dat opviel dat de EU, nu zo snel mogelijk de Britse uittreding wil effectueren, terwijl die andere democratische beslissing over het Ukraineverdrag, steeds verder wordt afgesteld.

DUS? willen er landen uit de EU?, dan schaffen we landen af. En moeten landen hun eigen leger, juridisch en belastingsysteem of Centrale Bank overdragen aan Brussel.

Genoeg over politiek, daar is www.vrijspreker.nl voor, al is het wel regelmatig nodig te vermelden, omdat net als Brexit, de politiek, grote financiële gevolgen voor u kan hebben.

Gevolgen die wij trachten te verkleinen door de juiste beleggingsvormen te adviseren en daarom blijven roepen dat het minst te manipuleren middel daartegen edelmetaal is.

U-EXIT

U-Exit is inderdaad het omgekeerde van EU-xit, oftewel u moet zien uit het systeem te stappen en er minstens voor te zorgen dat het (imploderende) systeem, minder vat op u heeft. Wij hebben daar best wel ideeën over en goud en goudmijnen zijn daar een voorbeeld van, maar checkt u, al of niet in overleg met ons, uw systeem (on)afhankelijkheid! Want dat is hard nodig.

 

Uit bovenstaand staatje blijkt wat er de laatste jaren met ons besteedbaar inkomen is gebeurd. Terwijl het Bruto Nationaal Product in Nederland toch nog redelijk steeg tussen 1998 en 2015, ging het beschikbare inkomen, dus na belastingen, nauwelijks omhoog!

Raadt u eens wie zich die toename van het BNP heeft toegeëigend. Wanneer we dat vergelijken met Duitsland, Frankrijk, Engeland en zelfs Spanje! zou dit een mooi plaatje voor Nexit argumenten kunnen zijn. Weer een argument dat u voor u zelf moet zorgen.

SCHULDENCRISIS en de lage RENTE

Schuldencrises en de lage rente zijn er nog steeds en ondanks de wensdromen van Yellen en Draghi is het weer ernstiger geworden in Europa: inmiddels € 360 miljard Non Performing Loans (NPL), die dus eigenlijk afgeschreven moeten worden. Dat is wat lastig, want tijdens de schuldencrisis van 2008 was de hoeveelheid NPL ‘maar’ € 90 miljard. Dus laat u niet in slaap sussen, vandaag staan de Italiaanse banken in de belangstelling, morgen de Franse of de grote Deutsche Bank: het gaat er helemaal niet goed mee.

Wist u dat 17 % van de uitstaande leningen van de Italiaanse banken, verdacht en NPL zijn? (is 20% van het Italiaanse BNP). Voor de duidelijkheid: ook in Italië hebben de banken net als in Nederland 5-6% dekking met hun eigen vermogen, als je dan 17% waarde van de leningen aftrekt kom je op een negatief Eigen bankVermogen van 11% !!  Zijn wij nu de enigen die de kleren van de keizer niet zien? Of gaan we gekke dingen in Italië meemaken, bijvoorbeeld doordat bij hun verkiezingen in oktober (ITexit) een Eurocrisis ontstaat?

Omdat de Centrale Banken verslaafd zijn aan lage rente, worden de problemen alleen maar groter voor banken en pensioenfondsen want zij verdienen niks . We horen ook weinig meer over de verplichting om een groot deel van uw pensioen in negatief renderende staatsobligaties te stoppen, maar die verplichting is er dus nog steeds.

Een ‘mooie’ illustratie is Japan: met haar overheidsschuld van 685% van het BNP, duurt het 137 jaar om, bij een begrotingsoverschot van plus 5% (is nu min 5%) haar schulden af te lossen. Hoezo zijn staatsobligaties veilig?

En dan begrijpen wij wel waarom steeds meer Japanners goud in Zwitserland! kopen.

Negatieve rente is een doodlopende weg en dat verhoogt de kans dat er meer dan drastische monetaire politiek gedaan moet worden. Wat zou dat kunnen zijn? Denk aan afschaffen van cash geld, confiscatie van X % van uw vermogen: u bent toch zeker solidair? Ver gezocht? Wie had negatieve rente verwacht?

We zien ook spreadsheet beslissingen: want dacht u nu echt dat Bayer voor € 55 miljard Monsanto zou willen overnemen bij een rentelast van 5% i.p.v. nu 0,5%?

Er worden nu dus verkeerde beslissingen genomen en dat gaat t.z.t. afgestraft worden. Ondertussen dreigt er kaalslag onder de pensioenen en zijn wij niet gerust over cash, de banken en uw tegoeden daar.

GOUD en GOUDMIJNEN

Schreven we in januari dat goud en goudmijnen, dichter bij de bodem zijn dan bij de top, dat blijven we nog steeds stellen ook al zagen we in het eerste half jaar gemiddeld meer dan 50% stijging in de portefeuilles en bij de gemiddelde goudmijn plussen van 100-200%.

Let wel: dat was bij een goudprijsstijging van 20% . Dus wanneer we nog 40-50% stijging van de goudprijs verwachten, kunnen we met de goudmijnen nog veel meer winsten zien.

We blijven dus vol belegd in deze, want er is meer upside dan downside; waarmee we niet willen suggereren dat het alleen maar omhoog kan, maar dat we denken beter vol belegd te blijven, om de echte stijging (en bescherming) niet te missen.

Dat Brexit een eerste reactie van goud van plus 8% gaf, is aardig, maar in de dagen daarna steeg het verder.

Dat geeft aan dat het niet alleen steeg op Brexit of EU, maar ook op de VS, Japan en China.

Vroeger zei iedereen: maar goud geeft geen rente, nu zegt men: maar goud kost geen rente!

Ik herhaal nog maar eens: wanneer een goudmijn bij de huidige goudprijs 10% winst maakt, dan zal bij een 10% stijging van de goudprijs, de winst van die mijn 100% stijgen en de aandelenkoers dan dus veel meer dan 10%.

PENSIOEN en GELD.

Een ‘mooi’ voorbeeld werd ons afgelopen week in Nederland gegeven: daar stemde de Tweede Kamer in met een nieuw Europees pensioen plan (100 blz.) dat zij vanwege geheimhouding (??) minder dan 24 uur van tevoren mochten inzien. Uw vertegenwoordigers stemden zo wel over € 1.200 miljard pensioengeld (maar een bonnetje van v.d. Scheur vereist twee weken debat!).

“It has been well and often said that only two types of “paper” money have ever existed in history – those that are already worthless and those that are going to be” Bill Buckler.

VOORSPELLINGEN 2016

De voorspellingen uit januari blijven gehandhaafd (en beginnen redelijk uit te komen) maar ik wijs u graag op het volgende, hetgeen ook past met ons te vroeg instappen in de afgelopen jaren:

http://www.360international.nl/media/news/1424/main_image/6_col/fiscalcliff.jpg

Het is heel lang te vroeg, tot het te laat is!
 


 

 

 

Wat zijn nu de plannen? Acties? Herhaling van januari:

Op basis van de voorgaande constateringen, gebeurtenissen en zeg maar voorspellingen vertalen we dat naar het volgende (reeds ingezette) beleid:

  • Meer short in aandelen en obligaties
  • Meer short in Yen t.o.v. de  long Dollar
  • Meer goud en goudmijnen, te denken aan Australische en Canadese want die maken meer winst dan de Amerikaanse
  • De grondstofposities in zink, koper, nikkel en de speciale situaties, houden we aan maar breiden niet uit. Olie gerelateerde beleggingen uitbreiden wanneer de olieprijs stijgt (juli: wat meer in zink en vanwege lage Pond, Engelse olie aandelen)
  • We zijn gespitst op andere beleggingen, bijv. in BioTech en Galapagos of DeepMarkit, maar zeer kritisch gezien het algemene o.i. ongunstige aandelen klimaat.
  • Bij overnames, afgelopen jaar 3, overwegen we cash of gaan naar grotere mijnbouw- en oliebedrijven met dividend rendement en (hefboom) ETF’s
  • Tussendoor, via kleine posities met opties of turbo’s trachten we in te spelen op tussentijdse ontwikkelingen.

Ter info nog enkele citaten:

Henry Ford

 “It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I  believe there would be a revolution before tomorrow morning.”                                                                                                                            

Schiff

‘The Fed has to keep talking about rate hikes so it can pretend that its policies actually worked. But the truth is that the Fed policies have not only failed, they have made the problems they were trying to solve worse, and raising interest rates will prove it. So the Fed resorts to talking about rate hikes, to maintain the pretense that its policies worked, without actually raising them and proving the reverse. This can only continue as long as the markets let the Fed get away with it or until the numbers get so bad that the Fed has to admit that we have returned to recession. That is the point where the Fed’s real problems begin’.

"There are laws that prevent the medical industry from adopting experimental procedures before they become, well, less experimental,” Marks noted. “To not have those laws in place would be dangerous. Experimental procedures can produce unintended consequences and their efficacy must be rigorously tested before wide release and adoption. So as a society, we do not let doctors perform experimental procedures on everyone who walks through the hospital doors."

"Yet for some reason, there are a lot of PhD holders from a different industry who are doing just that to entire nations and economic zones. This isn’t a theoretical petri dish. It’s the global economy.

Niemand belegt met zijn volle verstand in obligaties met een negatief rendement. Op een dag zullen beleggers in deze titels wakker worden en erachter komen dat er geen 'greater fool' meer is om aan te verkopen. Dan knapt de 'enorme zeepbel'.

http://3.bp.blogspot.com/-sJsCXSotEVQ/UZg_EZZdUfI/AAAAAAAAEsE/CS5N8UhsFdw/s1600/strong_hands.jpg

Maar wat u ook doet: koop goud(en munten).

Wij helpen u dan wel met de goudmijnen die een veelvoud stijgen.

 

 

===


 Meer nieuws

[09-04-2019] Russia Dumps U.S. Dollars And Buys Gold As Safety Metal - Gold Eagle (20190409)
[22-03-2019] Schone energie, hoe kom je er op?
[21-03-2019] COUNTDOWN TO THE PRECIOUS METALS BREAKOUT RALLY
[05-02-2019] Goud: The relevance of gold as a strategic asset (2019)
[30-01-2019] Flash Januari 2019: Voer voor pessimisme en de kansen daardoor
[07-06-2018] Flash Januari 2018: Alles went?
[01-09-2017] Flash september 2017 (Uitvluchten, vluchtgedrag of vluchtig?)
[31-08-2017] Goud naar $ 10.000 ?
[17-01-2016] Flash Info 112, januari 2016
[04-11-2015] De weg naar de hel.
[04-09-2015] 4 redenen en historische onderbouwing waarom goudmijnen nu spot goedkoop zijn.
[02-07-2015] Flash Info 111 - Juli 2015
[15-11-2014] Financiële repressie als medicijn
[07-11-2014] Flash info 110 - November 2014
[01-11-2014] Het financiële beleid van centrale bankiers is een ramp
[01-07-2014] Flash Info 109 - Juli 2014
[15-10-2013] Flash Info 108 - Oktober 2014
[01-07-2013] Flash Info 107 - Juli 2013
[01-03-2013] Flash Info 106 - Maart 2013
[01-01-2013] Flash Info 105 - Januari 2013
[01-06-2012] Financiële repressie als medicijn (PDF)
[01-06-2012] Flash Info 104 - Juni 2012